Pe scurt, categoriile de permis de ambarcațiune ne spun UNDE putem conduce o barcă.

În timp ce o categorie de permis auto limitează TIPUL de vehicul pe care îl putem conduce, o categorie a unui permis de ambarcațiune de agrement limitează ZONA în care putem naviga.

Iată o comparație între

Permisul auto și permisul de barcă

Categoria auto B ne oferă dreptul de a șofa oriunde în lume, însă o putem face doar la volanul unei mașini mici, adică cu o masă de maxim 3.5 tone

Categoria nautică D ne oferă dreptul de a manevra orice ambarcațiune de agrement, însă o putem face doar pe ape interioare, fără a ieși pe mare.

Despre categoriile de permis

UNDE putem naviga

MacKenzie 04 001

Categoria D ne dă dreptul de a naviga pe ape interioare lacuri, delte, canale, râuri și fluvii până la vărsarea în mare sau ocean. 

Soluția perfectă pentru plimbări sau sporturi nautice pe lacuri ori partide de pescuit în Delta Dunării. Orice cale navigabilă interioară, din România sau din străinatate îți va fi deschisă. Dacă nu intenționezi să te aventurezi pe mare atunci clasa D va fi suficentă.

Categoria C este primul pas în navigația maritimă. Vei putea naviga pe mări și oceane până la o distanță de 6 mile marine distanță față de cel mai apropiat țărm.

Plănuiești o vacanță în Grecia sau într-un paradis tropical? Vrei să închiezi un ski-jet la malul Mării Negre sau pe alte țărmuri? Învață să navighezi în siguranță și cucerește valurile. Sentimentul este unic! Dar nu ne crede pe cuvânt. Ia-ți permisul categoria C la tine, prietenii și familia la bord și creează amintiri pe care nu le vei uita!

zona B

Categoria B este sora mai mare a clasei C. Lărgește-ți orizontul până la 24 de mile marine față de uscat. 

Ai deja categoria C dar vrei mai mult. Este de înțeles. Fă următorul pas către categoria B și vei putea naviga până la o distanță de 24 de mile marine, adică puțin peste 44 de kilometri de cel mai apropiat țărm.

Categoria B inculde clasa C, dar nu implicit și clasa D.

Pentru a obține permisul va fi necesar să ai deja cel puțin C-ul sau D-ul de cel putin 2 ani.

Categoria A se mai numește și All-Zone. Numele spune totul – vei putea cutreiera toate mările și oceanele planetei, dar și toate apele interioare.

Dedicată skipperilor experimentați cu gânduri serioare. Traversade oceanice, regate sau pur și simplu brăzdarea oceanelor fără limite, categoria A este ultima frontieră a navigației de agrement.

Pentru a deveni mândrul posesor de permis clasa A va trebui să deții categoria B de cel puțin 2 ani.

Este singura categorie ce le include pe toate celelalte.

Despre permis în general

Ce au toate categoriile în comun

Lungimea maxim 24 de metri

O ambarcațiune de agrement nu poate avea mai mult de 24 de metri lungime maximă

Putere nelimitată a motorului

Nu există o limită superioară pentru puterea motorului. Sub 5 CP nu vei avea nevoie de permis.

Permis valabil interațional

Orice categorie este valabilă atât pe teritoriul României cât și în străinătate, respectând zona de navigație

Ce putem adăuga oricărei clase de permis

'Categorii' speciale

Clasa S

Categoria S (Sailing) îți va da dreptul să manevrezi ambarcațiuni cu vele

Sailingul este mai mult decât un sport, este conectarea cu natura, cu echipajul tău și tine însuți. Pentru a naviga un velier în siguranță sunt necesare multe ore de practică, de muncă în echipa și de dedicare.

Categoria S nu este o clasă de permis de sine stătătoare. Reprezintă mai degrabă un supliment, un add-on, al categoriei de permis pe care o deții. Nu există permisul categoria S (Sailing) pur și simplu, așa cum pe șosele nu poți avea categoia E (remorci) și nimic mai mult.

radio-lrs

Certificatul radio GMDSS-LRC îți atestă cunoștiințele în comunicații radio navale

Dacă dorești să navighezi în afara apelor românești, vei avea nevoie de un certificat radio GMDSS-LRC (Global Maritime Distress Safety System – Long Range Certificate)  ce va atesta capacitatea ta de a folosi sistemele de radiocomunicații instalate la bordul ambarcațiunilor de agrement.

Certificatul GMDSS se eliberează ca atare și pentru a-l obține nu este necesar să deții certificat de condcător de ambarcațiune de agrement.

Să recapitulăm

Pe scurt despre permisul de ambarcațiune

Oficial se numește Certificat de Conducător de Ambarcațiune de Agrement (International Certificate International Certificate for Operators of Pleasure Craft) dar are multe nume populare cum ar fi permis de barcă, carnet de ambarcațiune, sau permis de navigație.

Acesta este emis de Autoritatea Navală Română, parte a Ministerului Transportului, și îți dă dreptul să conduci ambarcațiuni de agrement cu puterea motorului de peste 5 cai putere și a căror lungime nu depășește 24 de metri, în apele României dar și în ape internaționale, conform Rezoluției 40 a ONU.

Există patru categorii, împărțite după de zona de navigație. Categoria D – ape interioare (râuri, fluvii, lacuri, delte), Categoria C – ape maritime până la 6 mile, Categoria B – ape maritime până la 24 de mile marine față de coastă și Categoria A – All Zone – toate apele interioare și maritime fără limită de distanță față de coastă. Categoriile nu limitează în nici un fel tipul ambarcațiunii pe care o putem manevra. Un permis poate conține una sau două categorii. De exemplu, un permis CD îți dă dreptul de a conduce ambarcațiuni cu o putere a motorului mai mare de 5 cai putere, cu o lungime maximă de 24 de metri, în ape internaționale interioare și maritime până la o distanță de 6 mile marine (aprox 11 kilometri) față de cel mai aproiat țărm. Un permis B îți permite să navighezi doar în ape maritime până la o distanță de 24 de mile față de coastă, dar fiind o categorie maritimă, precum C-ul, nu îți dă voie să intri în ape interioare (lacuri, râuri). Un permis tip BC nu ar avea sens, categoria B include clasa C. Un permis tip BD este însă posibil. Un permis categoria A îți dă dreptul de a naviga în orice ape interioare sau maritime fără limită de distanță față de coastă. Categoria A include toate celelalte clase – de aceea poartă numele de All-Zone.

Clasa S ne dă dreptul de a manevra ambarcațiuni cu vele. Gandește-te la Sailing nu ca la o categorie de sine stătătoare, ci mai degrabă ca la  un supliment al certificatului de conducător de ambarcațiune de agrement. Așa cum pe șosele nu poți deține categoria E – remorci pur și simplu, la fel nici pe ape nu poți avea un permis de ambarcațiune categoria S și atât. S-ul se adaugă categoriei permisului tău, astfel poți deține un certificat tip CD+S sau A+S. Permisului auto categoria B îi poți adăuga sub-categoria E, remorci; la fel poți upgrada permisul tău nautic adăugându-i dreptul de a manvevra ambarcațiuni cu vele. După absolvirea unui curs de navigație cu vele, sub-categoria S (să o numim așa) va fi adăugată categoriei sau categoriillor de permis pe care deja le deții, fără a fi nevoie să susții un examen la Autoritatea Navală Română.

Dacă dorești să navighezi în afara apelor românești, vei avea nevoie de un certificat radio GMDSS-LRC (Global Maritime Distress Safety System – Long Range Certificate)  ce va atesta capacitatea ta de a folosi sistemele de radiocomunicații instalate la bordul ambarcațiunilor de agrement. Acest certificat valabil internațional este eliberat de ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare si Reglementare in Comunicații. Pentru a-l obține va fi necesar să urmezi cursurile unei școli nautice acreditate și să promovezi un examen. Termenul de valabilitate al certificatului este de 5 ani. Pentru a-l obține nu este neapărat necesar să ai certificat de conducător de ambarcațiune de agrement.

Pot conduce fără permis barca? În Delta Dunării la pescuit poți naviga cu permis ambarcatiune

  Permis barca este nevoie pentru fiecare pasionat de pescuit în Delta Dunării, pentru amatorii de senzații tari pe mare sau pentru cei care doresc să iasă la o plimbare de weekend pe apă cu barca. Dacă vă gândiți să cumpărați sau să închiriați o barcă, va trebui să vă asigurați că o puteți conduce legal. Un permis auto nu vă permite să conduceți bărci, așa că va trebui să îndepliniți un set separat de standarde pentru a vă califica. Aveți nevoie, bineînțeles de un permis barca. La fel ca permisul auto, pentru a conduce o barcă, va trebui să îndepliniți cerințele de vârstă, cerințele de capacitate și standardele de testare, să urmați un curs de pregătire în navigație, siguranță de la Skipper Academy pentru a putea obține un permis barca. Cel mai important lucru care trebuie știut este că nu puteți conduce bărci fără permis barca.

  Așadar, dacă intenționați să cumpărați o barcă, vă recomandăm să stați departe de valuri până când aveți un permis ambarcatiune valabil pentru a o conduce. Pentru a conduce în siguranță o barcă cu motor sau cu vele ai nevoie de practică dar și de teorie pentru a promova și a obține un permis ambarcatiune. Trebuie să înțelegi din ce este compusă barca, care este rolul fiecărei persoane care intră cu tine la manetă. Trebuie să conduci o ambarcațiune de plăcere dar în siguranță. Bineînțeles că trebuie cunoscute semnele, normele de navigare, exact ca la orice permis. Examenul pentru permis ambarcatiune nu este greu, dar trebuie să înveți teoria pentru a promova. Regulile marine sunt diferite de regulile rutiere. De exemplu, când treceți o barcă care vine din direcția opusă, regula generală este să treceți pe dreapta, nu pe stânga așa cum sunteți obișnuiți.

Regulile marine pentru permis barca sunt diferite de regulile și semnele rutiere

  Permis barca trebuie nu doar pentru siguranța dvs. și a ambarcațiunii, dar și pentru a îmbunătăți siguranța pasagerilor de la bord și a celorlalți navigatori. Apoi, este navigația - majoritatea navigației pe apă implică instrumente GPS, dar există încă o rețea detaliată de lumini și geamanduri în majoritatea căilor navigabile pentru a vă ajuta să identificați pericolele. La cursurile de la Skipper Academy, instructorii autorizați vor face ușor de înțeles fiecare normă de navigare pentru a obține în siguranță un permis barca. În cursul de instruire pe care trebuie să îl parcurgeți pentru a obține permis barca, există câteva informații critice care ar putea face diferența între viață și moarte atunci când conduceți o barcă. Probabil că cele mai importante informații sunt cum să navigați când vă confruntați cu vremea care se schimbă rapid. Antrenamentul vă pregătește pentru cum să faceți față valurilor și oricărei situații neprevăzute.

  Bărcile există de multă vreme, de fapt, fără ele, probabil că am fi cu toții blocați pe propriile noastre continente doar visând la ceea ce se întâmplă de cealaltă parte a lumii. De altfel, plimbarea cu barca devine din ce în ce mai cool. La un curs pentru permis cu barca cu motor, pe lângă faptul că puteți reacționa corect în situații de urgență, există o mulțime de lucruri utile în formarea licenței. Cum ar fi, care parte a bărcii dacă este la pupa? Pe ce parte ar trebui să treci o barcă care vine spre tine? Cum depășiți în mod corespunzător o altă barcă pentru a nu vă prăbuși accidental? Cum îți poate andoca barca ca un profesionist? Toate aceste întrebări și multe altele vor face ca orice călătorie cu barca să fie mai plăcută și sigură având permis cu barca cu motor.

Geamandurile șunt semnele rutiere pentru navigare la teoria pentru permis ambarcatiune

  Permis ambarcatiune este nevoie pentru a putea conduce orice model de barcă. Nu sunt diferențe mari, dar necesită o atenție specială. Îți amintești prima dată când ai stat la volanul unei mașini? Este posibil să fi experimentat și un pic de frământări și neliniști atunci. După ce ai prins încredere, conducerea unei mașini a devenit atât de simplă. După toate probabilitățile, veți avea o experiență similară pe măsură ce învățați cum să conduceți barca având un permis ambarcatiune. Când ieșiți pe apă, fiți atenți și acordați atenție semnelor de viteză, deoarece acestea sunt acolo pentru a vă proteja nu numai pe dvs., ci și viața subacvatică. Navigați în casa lor, deci fiți respectuos și aveți grijă și de ei. Vitezele mai mici nu sunt doar mai sigure pentru viața subacvatică, ci sunt și sigure pentru noii posesori de permis cu barca cu motor.

  Obținerea licenței de plimbare cu barca nu trebuie să fie o corvoadă, este întotdeauna o idee bună să știi cum să reacționezi în situații de urgență și vei ajunge să înveți lucruri care îți vor îmbunătăți experiența, chiar și atunci când ești doar pentru o plăcere croazieră. În plus, vei fi cea mai tare persoană de pe doc când poți aduce barca cu ceva stil, fiind proaspăt posesor de permis cu barca cu motor. Mulți nu înțeleg rolul diferitelor geamanduri și markere colorate de pe apă. Aceste geamanduri sunt la locul lor pentru a direcționa navigatorii și a le spune unde să meargă și pe ce parte ar trebui să navigheze. Geamandurile sunt semnele rutiere ale apei și fiecare navigator ar trebui să știe și să înțeleagă cum să le citească în mod corespunzător, dacă urmează un curs la Skipper Academy pentru a obține un permis cu barca cu motor.

permis barca
permis ambarcatiune
permis de barca cu motor

Poate am uitat ceva, că doar oameni suntem.

Ne-ar face plăcere să stăm de vorbă.

  Cursurile Skipper Academy

  Vrei permis de navigație? Te ajutăm cu drag!

  Curs pentru Clasa D

  Curs pentru Clasa D

  Ape interioare. Lacuri, râuri, delta

  900 RON / Persoană
  Află mai mult
  Curs pentru Clasa C

  Curs pentru Clasa C

  Ape maritime 6 mile de coastă

  900 RON / Persoană
  Află mai mult
  Pachet Clasele C/D

  Pachet Clasele C/D

  Ape interioare și ape maritime 6 mile

  1350 RON / Persoană
  Află mai mult
  Curs pentru Clasa S

  Curs pentru Clasa S

  Navigația cu vele

  În curând
  Află mai mult
  Pachet Clasele C/D/S

  Pachet Clasele C/D/S

  Motor & vele, ape interioare & maritime

  În curând
  Află mai mult
  Curs Radio

  Curs Radio

  Certificat comunicații GMDSS-LRS

  În curând
  Află mai mult